Standardele ocupationale pentru educatie si formare profesionala - instrument la nivelul cerintelor europene

3 Noiembrie 2015

Cea de-a doua prezentare din cadrul Conferinței Internaționale a Institutelor Naționale de Formare Profesională în Asigurări, cu tema Dobândirea competenței profesionale pentru protecția clientului” i-a aparținut dlui. Nicolae POSTĂVARU, președintele Autorității Naționale de Calificări care a dorit să prezinte mecanismul de stabilire a cerințelor profesionale pe care persoanele active pe piața muncii din România trebuie să le îndeplinească, precum și modalitatea de elaborare și aprobare a standardelor ocupaționale.

În cadrul prezentării sale, dl. Nicolae POSTAVARU a declarat că un nou model de predare trebuie să fie stabilit în România, unul care să crească implicarea pieței muncii în domeniul educației, în sensul că piața forței de muncă ar trebui să definească cerințele de bază pe care trebuie să le îndeplinească viitorii angajați, la momentul angajării.

Principala idee a noului model este că cerințele stabilite de piața forței de muncă trebuie să fie utilizate atunci când sistemul de învățământ elaborează standardele ocupaționale (curriculum) pentru fiecare profesie.

În România, standardele ocupaționale pornesc de la cerințele profesiei / ocupației apoi angajatorii și consilierii verifică dacă standardul vine în întâmpinarea nevoilor de pe piața muncii și numai după această etapă, standardul este aprobat de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Astfel, scopul principal al acestui nou model de formare, stabilit în ultimii 3 ani, este de a crește calitatea educației, în scopul de a asigura mobilitatea studenților și / sau angajaților în rândul țărilor UE.

Prezentarea dlui Postavaru poate fi accesata aici.

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

Tact

ISF vă urează Sărbători Fericite!

Institutul de Studii Financiare vă urează un Crăciun Fericit alături de cei dragi și un An Nou plin cu realizări! ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Lansare numărul 5 al Revistei de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare a lansat numărul cinci al Revistei de Studii Financiare în cadrul Conferinței In...vezi tot

Ectranz

Lansare carte „Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar”

În cadrul Conferinței Internaționale Digitalizare și Inovație: noi competențe în educația profesional...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și