Riscurile atacurilor cibernetice

29 Septembrie 2017

Companiile sunt nevoite să se trezească și să acționeze acum pentru a se proteja pe deplin împotriva riscului de atacuri cibernetice pentru a evita să se confrunte cu facturi monumentale, pagube reputaționale semnificative și chiar ani de litigii.

Deși majoritatea companiilor sunt îngrijorate de riscul unui atac cibernetic, nu există încă suficientă conștientizare a adevăratelor riscuri pentru activitatea acestora, multe dintre ele considerând situația mai degrabă o problemă IT, decât un risc comercial cheie care afectează toate procesele și activitățile companiei.

Matthew Martindale, directorul companiei KPMG, avertizează companiile să nu ia în considerare doar implicațiile pe termen scurt ale unui atac cibernetic, ci să vadă și costurile eventualelor răscumpărări: "Rezolvarea problemelor, cum ar fi reputația și potențiale litigii pot adăuga costuri substanțiale pierderilor totale”.

Un sondaj guvernamental privind securitatea informatică din 2017 a constatat că doar o treime (33%) dintre companiile britanice au avut o politică formală care acoperă riscurile de securitate cibernetică; și doar unul din 10 (11%) a avut un plan de gestionare a incidentelor pentru securitatea informatică.
In economia digitala de azi, costurile nu mai pot fi ignorate. Cercetări  recente ale Lloyd’s susțin că un atac global cibernetic are potențialul de a declanșa pierderi economice de 40 miliarde de lire sterline. Raportul relevă, de asemenea, situația  incredibilă la nivelul Marii Britanii- deși cererea de asigurare cibernetică este în creștere, majoritatea acestor pierderi nu sunt asigurate în prezent, lăsând un decalaj de asigurare de zeci de miliarde de lire sterline.
Atacurile recente, incluzând WannaCry și Petya, care au afectat o parte mare a populației,  inclusiv instituții și sisteme naționale, producători de mașini, companii aeriene și universități sunt exemple deja cunoscute; și totuși, cererea pentru protecție împotriva riscurilor cibernetice din acel moment și până acum, nu a crescut.

Mai mult, de la acel moment și până în prezent, amenințările au crescut. Sectorul asigurărilor a reprezentat o creștere a cererilor de răscumpărare, de la o zecime din toate cererile de despăgubire de anul trecut până la aproape un sfert, potrivit asigurătorului CFC Underwriting. Multe companii au profitat de acest lucru prin lansarea unor produse de asigurare specifice pentru acest tip de expunere , prognozând  o absorbție semnificativă în domeniul securității. În luna iunie 2017, gigantul tehnologic Apple a colaborat cu Cisco pentru a-și ajuta clienții de afaceri să beneficieze de reduceri la primele de asigurare împotriva riscurilor cibernetice – un semn că  orice companie ar trebui să ia în serios amenințarea riscurilor cibernetice.

Viitorul arată luminos pentru asigurători. Viitorul regulament privind protecția generală a datelor (GDPR) din 2018, cu obligațiile sporite ale companiilor privind protecția datelor cu caracter personal, este de așteptat să ajute asigurările riscurilor cibernetice, în primul rând din cauză că va fi nevoie de un suport și o asigurare în timpul procesului de tranziție în vederea conformității cu prevederile Directive. Inclusiv companiile de asigurări sunt așteptate să se conformeze – vorbim despre un sector care presupune colectare a datelor la un nivel foarte ridicat, în care datele personale și cele sensibile reprezintă date de intrare pentru luarea unor decizii.

Educarea reprezintă cheia pentru asigurarea unui grad de penetrare real al asigurărilor riscurilor cibernetice.

Notă: Prezentul material poate fi regăsit în forma sa completă aici.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNȚ CU PRIVIRE LA ÎNSCRIEREA LA EXAMEN PENTRU DISTRIBUITORII DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

Pentru a evita situația de nu putea participa la un examen, vă recomandăm să finalizați înscrierea dvs. cu 10...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

Tact

Proiectul CertIDD – un nou proiect educational pentru piaţa de asigurări

Institutul de Studii Financiare anunță finalizarea celui de-al patrulea proiect educațional pentru piața de asigură...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

A fost ales noul Consiliu Științific al Institutului de Studii Financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat noua componență a Consiliului Științific al Institutului de Studii...vezi tot

Ectranz

Conferința „Asigurările auto şi siguranța în trafic în era digitală”

  Tehnologiile digitale joacă astăzi un rol central în dezvoltarea economiei mondiale.  Industriile...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și