Lecții de învățat din Tragedia Greenfell Tower

29 Noiembrie 2017

Evenimentul tragic petrecut vara aceasta la Greenfell Tower din Londra nu pare a se finaliza curând, noi victime fiind identificate recent.

La acest moment numărul de morți este estimat la 80 , iar raportat la aceste date s-a arătat că incidentul va antrena despăgubiri de aprox. 50 milioane de lire din care 95% vor fi plătite de compania de reasigurări Munich Re., societatea Cunningham Lindsay fiind numită evaluator de daune în cauză. Daunele ar fi putut fi și mai mari, dar din informațiile existente rezultă că majoritatea persoanelor care locuiau în clădire nu aveau încheiată o asigurare care să acopere riscul de distrugere a bunurilor din apartamentele lor.

La sfarșitul lunii iunie s-a descoperit faptul că ABI (Association of Brittish Insurers) avertizase autoritățile chiar cu o lună înainte de tragicul incendiu cu privire la pericolul reprezentat de fațadele inflamabile ale clădirilor, aceasta avertizând expres că normele care reglementează construcția clădirilor, și în special cele privind montarea de fațade, trebuie aduse la curent, fiind desuete, iar montarea în masă de plăci pe fațade realizate din materiale inflamabile poate duce la împrăștierea focului în caz de incendiu, mai ales în zonele cu mare densitate de clădiri construite, fapt ce ar determina o creștere a pagubelor suferite în caz de incendiu. Asociația a subliniat că deși numărul de incendii înregistrate s-a diminuat, pagubele provocate de incendii s-au triplat în ultimii 10 ani datorită modificării modalității de construire a clădirilor.

În prezent, este în desfășurare un audit independent (realizat de Dame Judith Hackitt) care are ca scop verificarea plăcilor montate pe fațade, autoritățile suspectând că aceste materiale au contribuit la împrăștierea focului și în cazul tragediei din Greenfell Tower.

Experții au atras atenția anterior că normele de construire sunt neclare în ceea ce privește plăcile de fațadă inflamabile, fapt ce a determinat folosirea acestora. Există chiar și un raport al Fire Brigades Union și al Loss Prevenention Council care semnaliza, încă de acum două decenii, că reglementările referitoare la plăcile de fațadă sunt inadecvate.

Autoritățile locale au menționat că vor analiza în perioada următoare cum este reglementat în alte țări acest aspect în cazul clădirilor similare. Mai mult, au fost introduse noi teste specifice de materiale după ce sute de sisteme de plăci de fațadă au picat testele de rezistență la foc în ultimele luni.

Notă: Prezentul material poate fi regăsit în forma sa completă aici.

 

 

 

Metodologia privind certificarea pregătirii profesionale a distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări

  În atenția distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări     În data de 13.03.2...vezi tot

Revista de Studii Financiare

OPEN DAY MASTERAT FABBV

Bucuria absolvirii unei facultati trebuie urmata de o decizie importanta pentru cariera fiecarui absolvent, respectiv AL...vezi tot

Tact

Comunicat de presă - Conferinţa Quo Vadis piața de asigurări în 2019!

București, ianuarie 2019   Fundaţia Institutul de Studii Financiare şitrustul de presă DC Media Group (din ca...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Ectranz

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și