FORMAREA PROFESIONALĂ ÎN ASIGURĂRI LA NIVEL EUROPEAN

6 Iulie 2016

Directiva Europeană de Distribuţie în Asigurări (IDD) aduce, odată cu implementarea sa, obligaţia tuturor persoanelor care oferă servicii de consiliere/vânzare a produselor de asigurare de a avea cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a oferi servicii de calitate, informații "corecte, clare și care să nu inducă în eroare" consumatorul, indiferent de canalul de vânzare în care activează. 

În acest moment directiva este finalizată și în plin proces de implementare la nivel național, fiecare țară având termen până în 2018 să definitiveze un sistem propriu cu standarde tehnice bine definite privind distribuția în asigurări.

În prezent statele membre sunt în proces de dezvoltare a unor sisteme și instrumente de evaluare și monitorizare a calității serviciilor prestate de intermediari prin programe de formare profesională și certificare.

În acest sens, EFICERT- European Financial Certification Organization acţionează în vederea recunoașterii certificărilor europene pe baza calificărilor naţionale în concordanţă cu standarde bine determinate. Începând cu anul 2009, Institutul de Studii Financiare este membru activ al EFICERT. În 2011 Institutul a devenit membru în consiliul de conducere, iar în 2015 a organizat Adunarea Generală a EFICERT în România.

EFICERT a monitorizat îndeaproape dezbaterile pe tema IDD. Pentru a veni în sprijinul definirii standardelor tehnice, EFICERT a organizat un sondaj printre membrii săi pentru a servi drept sursă de inspirație/schimb de experiență cu privire la formarea profesională prin calificare și formare continuă astfel încât diversitatea de sisteme existente să fie înlocuită de un sistem unitar, bazat pe IDD (cum ar fi alinierea la minimum 15 ore de formare profesională, conform prevederilor directivei).

La acest sondaj a participat și România prin Institutul de Studii Financiare.

Sondajul a avut un rezultat pozitiv aducând în prim plan atât sistemele curente, înainte de IDD,  cât și cele în curs de implementare privind calificarea minimă/procesele de formare profesională continuă din mai multe țări din Europa. Spre exemplu, sistemul din Germania presupune testarea cunoștințelor printr-o examinare. Nu se impune un număr minim de ore de training însă se recomandă  efectuarea a 230 ore, altfel probabilitatea de a nu a promova examenul este foarte mare.

Grecia are un sistem similar prin care orice persoană ce dorește să activeze în domeniul asigurărilor trebuie să fie certificată. Au 4 tipuri de certificări care se pot obține numai în baza unui examen. Nu se impune un training în vederea susținerii examenului, însă pentru anumite categorii se solicită experiență în domeniul în care se dorește obținerea certificării.

Sistemul din Cipru nu prevede obligativitatea efectuării unui training finalizat cu examinare însă, în practică, pentru noii angajați se solicită un training in-house în cadrul companiei de asigurări urmat de o examinare la Institutul de Asigurări în vederea obținerii certificatului de formare profesională.

În Elveția, în vederea înregistrării la Autoritatea de Supraveghere Financiară, este necesar certificatul de intermediere ce constă în 15 module cu examinare scrisă și orală. Chiar dacă legislația nu prevede ceva în acest sens, industria de asigurări și-a creat propriul sistem de formare profesională numit Cicero bazat pe puncte credit.

Albania are implementat un sistem de testare bazat pe puncte credit în vederea obținerii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară a licenței de practică în asigurări.

Dincolo de diversitatea sistemelor de certificare în domeniul asigurărilor, interesul piețelor este îndreptat cu precădere către dezvoltarea cunoștințelor și competențelor profesionale pentru o mai bună protecție a consumatorului.

Recent, EIOPA a publicat un document de consultare publică care vizează consolidarea protecției consumatorilor în Europa prin prisma IDD. În acest document, ce urmează să fie depus la Comisia Europeană în februarie 2017, EIOPA invită toate părțile interesate să ofere feedback cu privire la următoarele aspecte: supravegherea produselor și guvernanța, conflictele de interes, plățile către terți, raportarea cu privire la serviciile furnizate clienților, etc. Mai multe detalii aici.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (Rețeaua Internațională pentru Educa...vezi tot

Revista de Studii Financiare

ANUNȚ CU PRIVIRE LA ÎNSCRIEREA LA EXAMEN PENTRU DISTRIBUITORII DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

Pentru a evita situația de nu putea participa la un examen, vă recomandăm să finalizați înscrierea dvs. cu 10...vezi tot

Tact

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Proiectul CertIDD – un nou proiect educational pentru piaţa de asigurări

Institutul de Studii Financiare anunță finalizarea celui de-al patrulea proiect educațional pentru piața de asigură...vezi tot

Ectranz

A fost ales noul Consiliu Științific al Institutului de Studii Financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat noua componență a Consiliului Științific al Institutului de Studii...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și