EIOPA - Propunere de Raport privind Bunele Practici de supraveghere în ceea ce privește cerințele de cunoștințe și abilități pentru distribuitorii de produse de asigurare

8 Februarie 2016

În anul 2013 EIOPA a publicat - Propunere de Raport privind Bunele Practici de supraveghere în ceea ce privește cerințele de cunoștințe și abilități pentru distribuitorii de produse de asigurare.

În viziunea EIOPA, bunele practici de supraveghere ale unei autorități competente, trebuie să prevadă ca distribuitorii de produse de asigurare să posede cunoștințele și capacitatea corespunzătoare referitoare la legislația aplicabilă, în special cea a contractului de asigurare, standardele de reglementare și de supraveghere relevante, cerințele de protecție a consumatorului, regimul fiscal, conflictul de interese şi reguli de rezolvare, reglementarea protecției datelor cu caracter personal.

Distribuitorii de produse de asigurare trebuie să demonstreze o conduită etică și profesională în orice moment și să comunice eficient clienților: termenii și condițiile contractului, generale și particulare, procedurile pentru soluționarea plângerilor, riscurile și beneficiile unei strategii sau a unui produs prin utilizarea unui limbaj clar și ușor de înțeles. Trebuie să facă recomandări adecvate și/sau personalizate, de exemplu, în ceea ce privește beneficiarul poliței de asigurare, selecția de produse de asigurare corespunzătoare, în funcție de principalele caracteristici ale acestora și să adapteze recomandările la situația și nevoile consumatorului.

EIOPA consideră că un organism extern poate fi folosit pentru a evalua dacă un distribuitor posedă cunoștințe și abilități care îndeplinesc cerințele legale și de reglementare relevante. Unele autorități de supraveghere pot permite unei societăți de asigurare sau unui intermediar în asigurări, care are întreaga responsabilitate pentru o persoană fizică sau juridică ce desfășoară o intermediere în asigurări, să supravegheze cunoștințele și competențele acelei persoane.

EIOPA consideră că supravegherea unei autorități competente trebuie să prevadă efectuarea de către distribuitorii de produse de asigurare a unei pregătiri profesionale care se referă şi la abilități profesionale și etice. Se sugerează ca pregătirea profesională să fie efectuată periodic (de exemplu, la o perioadă de 3 -5 ani). Fiecare autoritate încurajează pregătirea profesională dincolo de standardele minime și așteptări (minim 30 de ore de studiu într-o perioadă de 3 ani sau un echivalent în fiecare an).
Autoritatea competentă sau organismul profesional ar trebui să revizuiască certificarea pregătiri profesionale în mod regulat. Mecanismele de raportare existente ar trebui să fie utilizate pentru a eficientiza procesul și pentru a preveni sarcini nejustificate distribuitorilor de produse de asigurare și autorităților competente.

EIOPA doreşte existenţa unei supravegheri corespunzătoare a activității de pregătire profesională. Un organism extern poate fi folosit pentru a evalua dacă un distribuitor își menține cunoștințele și abilitățile prin pregătire profesională, prin intermediul acesteia îndeplinind și cerințele legale și de reglementare relevante. Totodată, utilizarea unor instrumente adecvate, cum ar fi registrele de prezență, ar putea fi pusă în aplicare pentru a ajuta la atestarea dobândirii pregătirii profesionale.

Autorităţile competente vor utiliza aplicarea de sancțiuni, precum amenzi sau, în cele din urmă, eliminarea din registru, în cazul în care distribuitorii nu respectă obligația de a deține și de a menține cunoștințele și abilitățile corespunzătoare și se vor asigura că distribuitorii cunosc importanța de a menține la un nivel înalt  cunoștințe profesionale și necesitatea actualizării lor.

Pentru mai multe informații: http://www.asfromania.ro/international/reglementari-europene/ghiduri-eiopa.

Metodologia privind certificarea pregătirii profesionale a distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări

  În atenția distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări     În data de 13.03.2...vezi tot

Revista de Studii Financiare

OPEN DAY MASTERAT FABBV

Bucuria absolvirii unei facultati trebuie urmata de o decizie importanta pentru cariera fiecarui absolvent, respectiv AL...vezi tot

Tact

Comunicat de presă - Conferinţa Quo Vadis piața de asigurări în 2019!

București, ianuarie 2019   Fundaţia Institutul de Studii Financiare şitrustul de presă DC Media Group (din ca...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Ectranz

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și