EIOPA adoptă un nou cadru pentru supravegherea activităţii societăţilor de asigurare

17 Februarie 2017

EIOPA a decis revizuirea cadrului de cooperare între autoritățile naționale de supraveghere, inclusiv ASF, în contextul aplicării noului regim Solvabilitate II. Demersul EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționales-a concretizat prin revizuirea vechiului Protocol de colaborare de la Siena și a fost oficializat printr-o decizie de cooperare asumată de ASF în calitate de membru al autorității europene.

Având în vedere intensificarea activității transfrontaliere de către societățile de asigurare autorizate în Uniunea Europeană, este necesară întărirea mecanismului de cooperare între autoritățile de supraveghere membre ale EIOPA pentru a asigura optimizarea dialogului între acestea și intensificarea supravegherii continue a societăților de asigurări.

Prin reconfigurarea cadrului de cooperare se stabilesc, în baza regimului Solvabilitate II, noi reguli, atât pentru autoritatea de origine, cât și pentru cea gazdă, la momentul autorizării, la momentul notificării și pe parcursul procesului de supraveghere. Accentul se pune în special pe schimbul de informații privind situația financiară a companiei și respectarea cerințelor de solvabilitate. Obiectivul final constă în identificarea timpurie a eventualelor deficiențe care ar putea afecta stabilitatea financiară a piețelor din statul de origine și statul gazdă și ar putea avea efecte negative asupra intereselor consumatorilor.

Pentru a înlesni accesul la informațiile privind activitatea transfrontalieră a companiilor, EIOPA intenționează să constituie o bază de date privind datele cantitative care trebuie transmise anual de către autoritățile din statul de origine către autoritățile din statul gazdă.

Prevederile noului cadru se vor aplica începând cu 1 mai 2017 tuturor autorităților naționale competente pentru supravegherea asigurărilor, membre ale Consiliului Supraveghetorilor EIOPA și autorităților de supraveghere din statele EEA EFTA, de asemenea membre ale Consiliului Supraveghetorilor EIOPA, în măsura în care Directiva 2009/138 le este aplicabilă.

Protocolul de colaborare poate fi accesat aici.

Metodologia privind certificarea pregătirii profesionale a distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări

  În atenția distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări     În data de 13.03.2...vezi tot

Revista de Studii Financiare

OPEN DAY MASTERAT FABBV

Bucuria absolvirii unei facultati trebuie urmata de o decizie importanta pentru cariera fiecarui absolvent, respectiv AL...vezi tot

Tact

Comunicat de presă - Conferinţa Quo Vadis piața de asigurări în 2019!

București, ianuarie 2019   Fundaţia Institutul de Studii Financiare şitrustul de presă DC Media Group (din ca...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Ectranz

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și