Educam si formam actorii pietei astfel incat sa fie un tot unitar

11 Noiembrie 2015

Implementarea Directivei privind Distributia in Asigurari (IDD) va aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de profil din Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, accentul fiind pus pe protectia consumatorilor.

"Pentru consumator vor exista mai multe beneficii, in conditiile in care fiecare om care va activa in aceasta piata va trebui sa inteleaga ce inseamna etica meseriei si sa fie verificat conform unui sistem de guvernanta profesionist, sa inteleaga ca scopul nu este sa obtina un comision si un bonus la sfarsit de an fara a informa corect si fara a respecta drepturile consumatorilor. Schimbarile vor fi destul de radicale la nivelul pietei si, din acest motiv, formarea profesionala este foarte importanta. IDD mentioneaza ca angajatii pietei sa posede cunostinte si abilitati, adica conceptul de competente, nu doar sa acumuleze simple cunostinte", a declarat Calin RANGU, Presedintele Institutului de Studii Financiare (ISF).

El a aratat ca, in general, piata romaneasca este destul de bine reglementata in ceea ce priveste pregatirea profesionala, astfel ca IDD nu va aduce schimbari radicale suplimentare in acest sens, ci va clarifica anumite aspect privind pregatirea profesionala, respectiv cate ore de cursuri vor face specialistii din piata de asigurari, cand se fac aceste cursuri si cum se va aplica un sablon general valabil la nivel european.

In ceea ce priveste pregatirea profesionala continua, se doreste ca specialistii sa urmeze un numar de ore de curs pe an, urmand sa primeasca un punct de credit pentru fiecare ora. "Ar trebui sa se aplice acest sistem de credite pentru ca este un model general valabil, inclusiv in Romania. Sunt multe organizatii care au reglementat pregatirea profesionala continua pe sistemul creditelor", a spus Calin RANGU.

Consumatorul va beneficia de toate aceste reglementari noi care ii fac pe cei din piata sa fie mai bine pregatiti profesional, sa inteleaga mai bine cum pot sa lucreze cu consumatorul final, astfel incat fiecare sa fie castigator. "Trebuie sa mergem catre un model win-win".

Calin RANGU a precizat ca formarea profesionala va inchide un ciclu pe care ASF l-a inceput in aceasta toamna prin programul de educatie financiara, in parteneriat cu Ministerul Educatiei. "Am inceput sa instruim copiii, de anul viitor incepem si cu studentii si publicul larg. Practic, instruim consumatorii si, separat, prin ISF si institutele de formare a competentelor si ceilalti formatori ai pietei, sunt instruiti si vanzatorii", a adaugat el.

Presedintele ISF a subliniat ca si consumatorul trebuie sa fie educat pentru a intelege ce cumpara. "Educam si formam actorii pietei astfel incat sa fie un tot unitar, care se va vedea, probabil pe termen mediu, nu chiar imediat", a aratat Calin RANGU.

 

Sursa: Calin RANGU, ISF despre schimbarile pe care directiva IDD le va aduce la nivelul pietei

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

Tact

ISF vă urează Sărbători Fericite!

Institutul de Studii Financiare vă urează un Crăciun Fericit alături de cei dragi și un An Nou plin cu realizări! ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Lansare numărul 5 al Revistei de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare a lansat numărul cinci al Revistei de Studii Financiare în cadrul Conferinței In...vezi tot

Ectranz

Lansare carte „Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar”

În cadrul Conferinței Internaționale Digitalizare și Inovație: noi competențe în educația profesional...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și