Dezvoltarea industriei asigurărilor – Factori determinanți

2 Martie 2016

Industria asigurărilor se află într-un moment crucial al direcției de dezvoltare din prisma impactului cu noile tehnologii, al noilor metode de distribuție, al schimbării comportamentului clienților și al reglementărilor tot mai accentuate, atât la nivel local cât și regional și global. Pentru unii dintre jucătorii pieței, aceste evoluții sunt o reală sursă de perturbare a activităților lor, iar factorii cheie care vor determina viitoarele strategii de business ale companiilor din piața asigurărilor sunt:

Factori sociali: Conectivitatea
O combinație între digitizare, social media și motoarele de comparare pe internet înseamnă o mai bună conectivitate între clienți, o mai bună informare a acestora și ușurința accesării mai multor opțiuni de achiziție. Ei doresc produse care răspund nevoilor lor și sunt transparente și ușor de înțeles. Clienții își doresc, de asemenea, posibilitatea de a negocia cu asigurătorii în termenii și locația convenabilă lor. Asigurătorii care sunt lenți pentru a recunoaște și răspunde acestor cerințe ar putea pierde rapid în favoarea celor care se mișcă mai repede în direcția dorită de consumatori.

Factori tehnologici: Modelarea organizației în jurul tehnologiei informației
Automatizarea va deveni un element tot mai important al analizei și răspunsului volumului de date și necesitatea utilizării acesteia este o certitudine, depășind cu mult capacitățile omenești. Companiile de asigurări recunosc foarte clar valoarea adusă de informațiile de tip “big data” și alte metode de analiză moderne. Investițiile lor în noi sisteme și resurse reflectă acest lucru.
Tehnologia mobilă oferă confort clienților și este o nouă sursă importantă de conectivitate pentru asigurători, în contextul în care mai mult de două miliarde de utilizatori din întreaga lume accesează internetul de pe telefonul mobil. De asemenea, tehnologia mobilă poate spori conectivitatea în cadrul organizației companiilor de asigurări.

Factori de mediu: Reevaluarea riscurilor privind catastrofele naturale
Lumea se confruntă cu un mediu din ce în ce mai complex, incert și, în unele zone importante, cu riscuri sub-asigurate din cauza instabilității climei, care provoacă constant dezastre greu de anticipat.

Factori economici: Sustenabilitatea marjelor
Climatul economic dificil a limitat cheltuielile cu asigurările de viață, anuități și pensii, impactul fiind agravat de ratele scăzute ale dobânzilor și dificultățile care rezultă în susținerea randamentelor competitive pentru deținătorii de polițe. Creșterea cerințelor de capital pentru produsele garantate ar putea trage în sus costurile și eroda randamentele pe multe piețe. O altă sursă de incertitudine și risc este relaxarea cantitativă și impactul pe care aceasta ar putea-o avea asupra pieței de capital. Probabil, soluțiile pentru sustenabilitatea marjelor vor fi produsele simple, low-cost, distribuite digital pentru piața de masă și utilizarea celor mai recente analize de risc pentru a oferi garanții la prețuri competitive.

Factori politici: Impactul reglementărilor
Guvernele joacă un rol tot mai important pe piața asigurărilor, incluzând aici reglematările din domeniu. În timp ce guvernele încearcă să reducă cheltuielile, tot mai multe responsabilități privind pensiile și sănătatea publică sunt transferate către persoanele fizice și angajatorii acestora, făcând loc pentru creșterea industriei asigurărilor de sănătate private.
Întrebarea nu mai este cât de mult se va schimba piața asigurărilor, ci în ce mod și cât de repede pot reacționa protagoniștii. Diferențele le vor face abilitatea de a urmări evoluția factorilor menționați și implicațiile lor, cât și abilitatea de a răspunde rapid și eficient cel puțin la provocările menționate mai sus.

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

Tact

ISF vă urează Sărbători Fericite!

Institutul de Studii Financiare vă urează un Crăciun Fericit alături de cei dragi și un An Nou plin cu realizări! ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Lansare numărul 5 al Revistei de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare a lansat numărul cinci al Revistei de Studii Financiare în cadrul Conferinței In...vezi tot

Ectranz

Lansare carte „Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar”

În cadrul Conferinței Internaționale Digitalizare și Inovație: noi competențe în educația profesional...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și