ASF a lansat un Ghid pentru participantii la Pilonul III

14 Ianuarie 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat  "Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III", care include informații despre funcționarea acestui sistem, despre modalitatea de aderare și plată a pensiei. Ghidul cuprinde și o scurtă prezentare a Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, precum și procedura de depunere a unei petiții la ASF. Ghidul este structurat pe trei capitole: "Ce este pensia facultativă?", "Participarea la un fond de pensii facultative" si "Protecția participantului".

Pensia facultativă Pilon III este destinată creșterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcție de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Aderarea la un fond de pensii facultative este o opțiune individuală, din propria inițiativă a fiecărei persoane.

Conform ASF, schemele de pensii private facultative disponibile pe piața la momentul actual prevăd comisioane din contribuțiile plătite cuprinse între 3-5% și comisioane lunare, din activul net total al fondului.

Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private garantează drepturile participanților și beneficiarilor din sistemul de pensii private și are rolul de a compensa eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuțiilor, cât și după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligațiile asumate.

ASF asigură desfășurarea activității de supraveghere și control pentru a asigura respectarea dispozițiilor legale în vigoare, în sistemul de pensii private.

Pentru a accesa versiunea online a ghidului, accesați http://www.asfromania.ro/consumatori/pensii-private/ghid-pilonul-iii.

Metodologia privind certificarea pregătirii profesionale a distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări

  În atenția distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări     În data de 13.03.2...vezi tot

Revista de Studii Financiare

OPEN DAY MASTERAT FABBV

Bucuria absolvirii unei facultati trebuie urmata de o decizie importanta pentru cariera fiecarui absolvent, respectiv AL...vezi tot

Tact

Comunicat de presă - Conferinţa Quo Vadis piața de asigurări în 2019!

București, ianuarie 2019   Fundaţia Institutul de Studii Financiare şitrustul de presă DC Media Group (din ca...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Ectranz

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și