ASF a lansat un Ghid pentru participantii la Pilonul III

14 Ianuarie 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat  "Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III", care include informații despre funcționarea acestui sistem, despre modalitatea de aderare și plată a pensiei. Ghidul cuprinde și o scurtă prezentare a Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, precum și procedura de depunere a unei petiții la ASF. Ghidul este structurat pe trei capitole: "Ce este pensia facultativă?", "Participarea la un fond de pensii facultative" si "Protecția participantului".

Pensia facultativă Pilon III este destinată creșterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcție de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Aderarea la un fond de pensii facultative este o opțiune individuală, din propria inițiativă a fiecărei persoane.

Conform ASF, schemele de pensii private facultative disponibile pe piața la momentul actual prevăd comisioane din contribuțiile plătite cuprinse între 3-5% și comisioane lunare, din activul net total al fondului.

Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private garantează drepturile participanților și beneficiarilor din sistemul de pensii private și are rolul de a compensa eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuțiilor, cât și după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligațiile asumate.

ASF asigură desfășurarea activității de supraveghere și control pentru a asigura respectarea dispozițiilor legale în vigoare, în sistemul de pensii private.

Pentru a accesa versiunea online a ghidului, accesați http://www.asfromania.ro/consumatori/pensii-private/ghid-pilonul-iii.

Planificarea examenelor de certificare pentru distribuitoriNoua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

PLATFORMĂ EXAMINĂRI

  Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghid...vezi tot

Revista de Studii Financiare

S-a publicat Manualul Distribuitorului de Asigurări

Institutul de Studii Financiare și specialiști din piața asigurărilor, au elaborat și publicat Manualul Distribuito...vezi tot

Tact

Acțiune plantare - ediția a doua

ISF organizează vineri 29 martie 2019  a doua ediție a acțiunii de ecologizare a pădurilor, urmând astfel...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

COMUNICAT DE PRESA - CONFERINȚA EUROPEANĂ A SERVICIILOR FINANCIARE

Bucureşti 25 martie  2019   Digitalizarea, automatizarea şi inovaţia în serviciile financiare, dar ...vezi tot

Ectranz

Manualul Distribuitorului de Asigurări

Institutul de Studii Financiare și specialiști din piața asigurărilor, au elaborat Manualul Distribuitorului de Asig...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și