Frauda în asigurările de garanții. Acțiuni de prevenire și combatere

București 26 Februarie 2018

Trainer: Mihaela Cojocaru

Detalii

În România, începând cu anul 2008, a început să se formeze o piață a asigurărilor de garanții, piață care s-a dezvoltat în anii ce au urmat susținută de cadrul legislativ ce a oferit garanțiilor emise de către asigurători un statut de egalitate cu garanțiile bancare, singurele acceptate până atunci.

Creșterea volumului de prime subscrise și dezvoltarea rapidă a pieței asigurărilor de garanții, urmate de înrăutățirea situației financiare a numeroase companii – în special din domeniul construcțiilor – au  condus însă și la apariția abuzurilor, dar și a fenomenului de fraudă.

Pornind de la aceste realități, programul de instruire își propune să ofere participanților posibilitatea de a-și extinde cunoștințele legate de asigurările de garanții și de situațiile complicate care pot să apară din cauza fraudei.

Grup țintă

Programul se adresează personalului din cadrul companiilor de brokeraj implicat în vânzarea produselor de asigurări de garanții, persoanelor din cadrul companiilor de asigurări care au responsabilități în departamentele de subscriere de asigurări de garanții, de daune şi de antifraudă, persoanelor care doresc să urmeze o carieră profesională în companiile de asigurări pe un post în domeniul menționat.

Nivelul de experiență necesar pentru participarea la program este de minim 2 ani în vânzarea /subscrierea de asigurări generale, în instrumentarea daunelor sau cel puțin un an în departamentele antifraudă.

Participanții trebuie să aibă noțiuni de bază legate de asigurările de garanții.

Obiectivele cursului

 • Dezvoltarea cunoștințelor participanților în domeniul evaluării și identificării situațiilor de fraudă în asigurările de garanții;
 • Dezvoltarea capacității acestora de a utiliza diverse tehnici și metode de recunoaștere, depistare precoce, evaluare şi combatere a fraudei.

Tematica

 1. Cadrul legal al asigurărilor de garanții; 
 2. Riscurile asigurate;
 3. Contractul de asigurare. Scrisoarea de garanție. Părțile contractante; 
 4. Constatarea producerii riscurilor asigurate; 
 5. Deschiderea dosarelor de daună. Evaluarea pagubelor și stabilirea despăgubirilor; 
 6. Frauda în asigurările de garanții. Indicatori de frauda; 
 7. Instruirea personalului. Rolul personalului din companiile de asigurări şi din companiile de brokeraj în prevenirea şi combaterea fraudelor în asigurările de garanții; 

În cadrul programului se vor utiliza exemple şi studii de caz din piața asigurărilor şi/sau din experiența trainerului, iar cursanții vor fi încurajați să facă comentarii şi să aducă în discuție exemple din propria experiență.   

Trainer

Mihaela Cojocaru are experiență în asigurări din 1995 având responsabilități în asigurări generale în arii ca vânzare, subscriere, daune, în special in asigurările de răspundere, asigurările de riscuri financiare și asigurări de bunuri. A ocupat pe rând, funcțiile de inspector asigurări, director subscriere asigurări generale, director vânzări și director operațiuni în companii precum ARDAF, ASTRA, ASIROM, Accenture, CertAsig. Între 2013 - 2016 a ocupat funcția de Director General Adjunct la CertAsig, iar începând din 2017 devine consultant în domenii precum asigurări, management de risc şi training. Între 1996 si 1998 a organizat cursuri de pregătire în asigurări prin programe ale Fondului Britanic de Know How și a participat la organizarea mai multor cursuri și la redactarea mai multor suporturi de curs. Este lector atestat ASF/CSA (L-0130) din 07.12.2010.

Durata/Perioada

Programul se va desfășura în data de 26 februarie 2018, pe parcursul a 6 ore, de la ora 9:30 la ora 16:30.

Investiție

Investiția necesară pentru participarea la acest program este de 450 lei + TVA/participant.

Discounturi

La tariful de mai sus se acordă discount:

 • 5% pentru înscriere și plată până la data de 26 ianuarie 2018;
 • 5% pentru înscrierea a cel puțin 2 persoane din cadrul aceleiași organizații.

Discount-urile se pot cumula.

Aplică la curs
Informații ajutatoare pentru completarea formularului.

 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și