Provocări create de extinderea “pieței himerice” care a dus la satisfacția investitorilor

31 August 2018

Provocări create de extinderea pieței himerice”  care a dus la satisfacția investitorilor

După un an remarcabil pe piețe, volatilitatea creează acum un mediu tumultuos în care investitorii pot face greșeli costisitoare. Specialiștii financiari sunt expuși riscurilor numeroase în ceea ce privește performanța investițională în 2018, de la creșterea incertitudinii geopolitice la creșterea ratelor dobânzilor la inflație, însă gestionarea reacțiilor emoționale ale clienților ar putea fi cea mai mare provocare a acestora, potrivit unui studiu realizat de Natixis Investment Managers. Centrul Natixis a studiat 300 de profesioniști financiari din S.U.A., dintre care: consilieri de consultanță, consilieri de investiții înregistrați și brokeri și dealeri independenți - despre provocările pieței și modul în care acestea poziționează portofoliul clienților. Potrivit constatărilor, puțini respondenți consideră că investitorii sunt gata să se întoarcă la piețe și fluxuri de piață mai normale și pot face ceea ce consilierii prevăd a fi cea mai mare greșeală: deciziile de investiții emoționale. Într-adevăr, aproape jumătate (46%) de profesioniști au raportat că clienții lor au reacționat emoțional la mișcările recente ale pieței. Mai mult, opt din 10 (82%) cred că o piață în care prețurile acțiunilor cresc, încurajând cumpărarea i-a făcut pe investitori să se teamă de risc și se tem că acest lucru se poate traduce în mișcări conduse de emoție și de panică, odată ce volatilitatea va lovi din nou.  În timp ce consultanții financiari se străduiesc să crească activele aflate în gestiune prin obiectivul propriu de 14% în următoarele 12 luni, ei văd câteva obstacole potențiale. Printre concluziile sondajului:

amenințări la adresa performanțelor investiționale. Consilierii financiari consideră că evenimentele geopolitice reprezintă cea mai mare amenințare potențială pentru piețe. Șaizeci și opt la sută spun că ar afecta negativ performanța investițiilor globale, urmată de majorarea ratei dobânzii (66 la sută), creșterea volatilității (57 la sută), a activelor „himerice” (54 la sută), a mediului redus al randamentelor (47 la sută)  și reglementări (43%).

impactul creșterii ratei pe termen scurt. Consilierii spun că o creștere a ratelor dobânzilor pe termen scurt ale băncilor centrale va afecta negativ volatilitatea obligațiunilor (74 la sută), piața imobiliară (74 la sută), piața creditelor (65 la sută), volatilitatea totală a pieței (61 la sută).

riscuri de portofoliu. Printre cele mai importante preocupări legate de risc se numără majorarea ratelor dobânzilor (59 la sută), spiralele volatilității activelor (55 la sută) și inflația (40 la sută). În special, consultanții financiari acționează deja ca răspuns la creșterea ratelor, jumătate spunând că poziționează portofoliile clienților pentru creșterea ratelor prin gestionarea duratelor obligațiunilor.

preocupări legate de activele „himerice”. Consilierii au arătat cea mai mare îngrijorare pentru cripto-valute și, după o perioadă de creștere considerabilă a valorilor în 2017, aproape trei sferturi (74%) văd potențialul ca aceste active “himerice” să izbucnească în 2018. De asemenea, cred că există astfel de active pe piața obligațiunilor (24 la sută), sectorul tehnic (21 la sută) și piața de capital (18 la sută).

"După un an excepțional în 2017, volatilitatea se întoarce și investitorii se simt la fel de nesiguri ca piețele", spune David Giunta, CEO al SUA și Canada, la Natixis Investment Managers. "Cercetările noastre arată că investitorii iau adesea decizii bazate pe emoții, astfel este mai important ca niciodată ca și consilierii să întărească relațiile cu clienții lor pentru a-i ajuta să-și pună emoțiile deoparte și să aibă abordări active de dezvoltare a portofoliului, care ar putea fi mai potrivite pentru piețele actuale„. Studiul analizează, de asemenea, tendințele în managementul activ, investițiile alternative și educația clientului.

 Pentru a citi raportul complet „Meeting of the Mind” vizitați www.natixis.com.

SITUATIE CONTRACTE SOCIETATI/INTERMEDIARI PRINCIPALI

În conformitate cu prevederile art. 11, alin (1) din Norma A.S.F. nr.20/2018privind pregătirea profesională a pe...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune

Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, &icir...vezi tot

Tact

ISF vă urează Sărbători Fericite!

Institutul de Studii Financiare vă urează un Crăciun Fericit alături de cei dragi și un An Nou plin cu realizări! ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Lansare numărul 5 al Revistei de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare a lansat numărul cinci al Revistei de Studii Financiare în cadrul Conferinței In...vezi tot

Ectranz

Lansare carte „Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar”

În cadrul Conferinței Internaționale Digitalizare și Inovație: noi competențe în educația profesional...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și