Principalele îngrijorări ale asigurătorilor din Europa Centrală și de Est

8 Octombrie 2015

Conform CSFI, Centre for Study of Financial Innovation, Banana Skins 2015 ,www.pwc.com/bananaskins,principalele îngrijorări ale asigurătorilor din Europa Centrală și de Est s-au modificat comparativ cu anul precedent.   

Sondajul bienal „Insurance Banana Skins 2015”, care măsoară percepția riscurilor în sectorul asigurărilor, a arătat că anul acesta principalele îngrijorări ale asiguratorilor sunt riscul macroeconomic și cel al ratelor de dobândă. Indicele Banana Skins reprezintă nivelul de anxietate resimțit în sectorul analizat, iar anul acesta în ECE (țările din Europa Centrală și de Est) valoarea acestuia este de 2.93, mai mică decât media globală de 3.21.

Anul acesta “Indexul de pregătire pentru gestionarea riscurilor” din ECE a acumulat 3.18 puncte, crescând semnficativ de la 2.93 cât fusese  în 2013, semn că în ultimii doi ani companiile de asigurări s-au concentrat pe îmbunătățirea managementului de risc și al managementului polițelor. 

Pe lângă riscul macroeconomic și cel ratelor de dobândă, in top 25 riscuri care îi îngrijorează pe asigurători se află: produsele cu randamente garantate (3), practicile de afaceri (4), reglementarea (5), performanța investițiilor (6), riscurile cibernetice (7), canalele de distribuție (8), schimbările climatice globale (9),  managementul schimbării (10), catastrofele naturale (11), calitatea managementului riscului (12), dezvoltarea de noi produse (13), guvernanța corporativă (14), calitatea managementului (15), condițiile de piață (16), pasivele pe termen lung (17), schimbările sociale (18), resursele umane (19), riscul reputațional (20), disponibilitatea capitalului (21), ingerințele politice (22), terorismul (23), instrumentele financiare compexe (24), poluarea/contaminarea (25) .

Lipsa eticii în afaceri (4) a devenit un motiv de îngrijorare pentru asiguratori, date fiind practicile frauduloase din vânzările asigurărilor de viață. De asemenea, asigurătorii sunt constant sub presiune datorită trendurilor competitive de pe piața avestui sector. Reglementarea continuă să fie percepută ca fiind un risc acut de către asigurătorii din Europa Centrală și de Est,în principal datorită termenului de implementare a Directivei Solvency II – ianuarie 2016.

Riscurile cibernetice (7) au devenit una dintre principalele îngrijorări ale asiguratorilor odată cu  incidentele recente din SUA, unde bazele de date a milioane de clienți ale agențiilor de asigurări de sănătate au fost compromise de hackeri. Se preconizează însă că până la finele anului 2016 se vor aplica în ECE mai multe directive privind managementul informației și al securității în domeniul IT.

Grija pentru schimbările climatice globale (9) a crescut considerabil în ultimii doi ani, ajungând de pe locul 22 în 2013 pe locul 9 în 2015. Acest lucru se datorează probabil conștiinței privind problemele de mediu cu care se confruntă Europa. Din sondajul realizat în 2015 rezultă că asigurătorii din ECE se simt mai încrezători în capacitatea lor de a gestiona riscurile de afaceri față de acum 2 ani.

Pentru forma integrală a raportului apăsaţi aici

Planificarea examenelor de certificare pentru distribuitori, Trimestrul IV


Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

PLATFORMĂ EXAMINĂRI

  Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghid...vezi tot

Revista de Studii Financiare

S-a publicat Manualul Distribuitorului de Asigurări

Institutul de Studii Financiare și specialiști din piața asigurărilor, au elaborat și publicat Manualul Distribuito...vezi tot

Tact

Acțiune plantare - ediția a doua

ISF organizează vineri 29 martie 2019  a doua ediție a acțiunii de ecologizare a pădurilor, urmând astfel...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

COMUNICAT DE PRESA - CONFERINȚA EUROPEANĂ A SERVICIILOR FINANCIARE

Bucureşti 25 martie  2019   Digitalizarea, automatizarea şi inovaţia în serviciile financiare, dar ...vezi tot

Ectranz

Manualul Distribuitorului de Asigurări

Institutul de Studii Financiare și specialiști din piața asigurărilor, au elaborat Manualul Distribuitorului de Asig...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și